Mialeena Pärssinen, Opetushallitus
Ammatillisten tutkintojen tarkoituksena on kohottaa ja ylläpitää väestön ammatillista osaamista, mahdollistaa ammattitaidon osoittaminen hankkimistavasta riippumatta, kehittää työ- ja elinkeinoelämää ja vastata sen osaamistarpeisiin sekä tukea elinikäistä oppimista ja ammatillista kasvua.
Opetushallitus vastaa ammatillisista tutkinnon perusteista ja kehittää niitä yhteistyössä työ- ja elinkeinoelämän sekä työelämätoimikuntien kanssa. Tutkinnon perusteet määrittelevät sen, millaista ammattiosaamista eri aloilla ja työelämässä tarvitaan.
Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon (180 osaamispistettä) suorittanut voi työskennellä tutkinnon sisällä tapahtuvan suuntautumisensa mukaisesti tekstiilien valmistus-, myynti-, markkinointi- tai huoltotehtävissä. Tämän alan työpaikkoja tutkinnon suorittaneelle ovat erilaisia tekstiilimateriaaleja, tekstiilejä, monimuotoisia tekstiilituotteita tai vaatteita, asusteita ja jalkineita valmistavat yritykset.
Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon (150 osaamispistettä) suorittaneella on omien valintojensa mukaista työelämän tarpeisiin liittyvää ammattiosaamista tekstiili- ja muotialan erilaisten tuotteiden suunnittelusta sekä valmistamisesta tai alan palvelujen tuottamisesta. Tutkinnon suorittanut voi toimia työelämässä tekstiilien valmistus, palvelu, ohjaus, myynti, markkinointi, tekstiilihuollon tai alan koneiden huoltotehtävissä.
Tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinnon (180 osaamispistettä) suorittaneella on alan tuotteiden valmistuksen, palvelujen tai toimintojen kehittämistehtäviin soveltuva syvällinen ammattitaito valintojensa mukaisesti. Hän osaa ohjeistaa, ohjata sekä arvioida ja kehittää alan työprosesseja, työmenetelmiä ja -välineitä toimien vastuullisesti ja tiedostaen ekologisuuden ja eettisyyden merkityksen alan kestävän kehityksen edistäjänä.
Ammatillinen koulutus tarjoaa paljon yksilöllisiä opintopolkuja tutkinto-opiskelijoille ja työelämässä oleville osaamisen täydentäjille. Työelämä tarvitsee osaavaa työvoimaa, jolla on myös halua kehittää itseään muuttuvassa toimintakentässä. Uuden oppiminen ja aiemmin opitun osaamisen päivittäminen, osaamisen täydentäminen ovat osa työntekijän omaa osaamisen polkua, työmakkinakykyisyyden säilyttämistä. Koulutuksen järjestäjillä tulee olla valmiuksia tarjota tutkinto opiskelijoiden opintojen rinnalla myös pieniä osaamiskokonaisuuksia osaamistaan täydentäville työssä oleville henkilöille. On tärkeää huomioida myös alueelliset erot ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen elinkeinoelämän ja työllistymisen näkökulmasta käsin.
Ammatillisen koulutuksen ja tutkinnon perusteiden kehittämistarpeet nousevat esille yhteiskunnan sekä työelämän muutostarpeista. Opetushallituksessa tutkinnoista vastaavat asiantuntijat seuraavat työssään toimintaympäristön muutoksia ja reagoivat muutoksiin yhteistyössä alakohtaisten työelämätoimikuntien kanssa. Pohdintaa aiheuttaa usein se, kuinka hallitaan muutoksen mukana oleminen ja ajassa pysyminen. Kuinka reagoidaan nopeisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin ja kuinka tuotetaan osaajia työelämän tarpeisiin.
Ammatillisen koulutuksen kehittämistä tukee omalta osaltaan koulutuksen kehittämisen suosituksia antava Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama TUTKE-työryhmä. Tällä hetkellä kehitämme joustavuuden sekä valinnaisuuden, digitaalisen ja vihreän siirtymän osaamista ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Tutkintojen perusteita tai tutkinnoissa määriteltyjen osaamisten vaatimuksia on tarkoitus uudistaa kolmen seuraavan vuoden aikana. Tekstiili- ja muotialan ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin nämä kokonaisuudet tuodaan erillisinä osina ja tutkinnon perusteiden kokonaisuudistusta ei vielä tässä vaiheessa ole tarkoitusta toteuttaa.
Nimi: Mialeena Pärssinen
Työ: Opetusneuvos, Opetushallitus
Koulutus: Kasvatustieteen maisteri
Perhe: Puoliso ja kaksi nuorta aikuista
Asuu: Helsingissä