Muistiliiton mukaan Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä, joista 100 000 ihmistä sairastaa lievää muistisairautta ja 93 000 ihmistä keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta. Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja heikentävät laaja-alaisesti toimintakykyä ja ovat kansantauteja siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin.

Puro Tekstiilihuoltopalvelut on kehittänyt seniorikeskusten ja palvelutalojen tarpeisiin kodinomaisen liinavaatemalliston, joka helpottaa osaltaan muistisairaiden elämää. Liinavaatteissa on haluttu kodinomaisuuden lisäksi huomioida muistisairauden aiheuttamat näkökyvyn muutokset ja hahmottamisvaikeudet.

Etenevät muistisairaudet saattavat vaikuttaa ympäristön hallintaan jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Muistisairauden ja ikääntymisen myötä ihminen näkee ympäristönsä himmeänä ja utuisena, joten pussilakanoihin ja tyynyliinoihin valittiin valovoimainen valkoinen pohja ja vahvat kontrastivärit. Kuosien kuviot ovat helposti hahmotettavia ja suuria, eivätkä aiheuta esim. nyppimisreaktiota. Levottomille asukkaille on saatavilla myös kokonaan valkoinen tyynyliina ja pussilakana.

Liinavaatemalliston idean äiti olin alun perin Koskelan seniorikeskuksen johtaja Anneli Walldén, ja suunnitteluprojektissa olivat mukana Helsingin kaupunki sekä hoivasisustamisen asiantuntija Tuija Salmi. Kuosien valinta toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin seniorikeskusten asukkaiden ja henkilökunnan kanssa, ja testikäyttöjen jälkeen mallistoon valikoitui lopulta kolme kuosia.  Valikoimassa oli alun perin vanhoja kuvia, vuosikymmenten takaisia vaatteita, vanhaa arkkitehtuuria, orgaanisia muotoja, värejä ja maisemia. Äänestämällä valittiin koesarjaksi jatkoon ensin neljä kuosia, ja yhdessä asukkaiden, omaisten ja hoitajien kanssa pudotettiin vielä yksi kuosi pois.

Värien käyttö on muistisairaalle tärkeää ja tuo turvaa elämään. Äkkiseltään ei ehkä tulisi ajatelleeksi, että esimerkiksi puhtaan valkoinen matto saattaa muistisairaan silmin näyttää kuilulta tai voimakas raidoitus siltä, että raitojen väliin voi tippua. On hienoa, että pienillä asioilla voidaan helpottaa muistisairaan elämää.

Liinavaatteiden toimittaja kilpailutettiin vuonna 2022, ja uusi mallisto on ollut käytössä nyt noin vuoden ajan. Puron kannalta on myös tietenkin upeaa, että yritys voi olla mukana auttamassa tällä tavalla. Meidän työmme Purolla on auttaa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisia tekemään työnsä mahdollisimman hyvin. Varmistamme, että esimerkiksi työvaatteet ja tekstiilit ovat turvallisia käyttää ja niitä on aina ammattilaisten saatavilla. Meidän roolimme on auttaa hoitamaan. Myös jatkuva toiminnan parantamien on yrityksemme ydintä – muistisairaiden liinavaateprojekti on hyvä esimerkki siitä, mihin toiminnassamme pyritään: kehittymään ja auttamaan.

Kuka: Paavo Martikainen
Työ: Toimitusjohtaja Puro Tekstiilipalvelut Oy
Ura: Uudenmaan Sairaalapesulan Keravan ja Kotkan tuotantopäälliköksi marraskuussa 2019 ja Uudenmaan Sairaalapesulan toimitusj
ohtajaksi 2020, Uudenmaan Sairaalapesulan ja Puro Tekstiilihuolto Oy:n yhdistymisen jälkeen uudistuneen Puron toimitusjohtajana
Koulutus: Tuotantotalouden DI Lappeenrannan teknisestä korkeakoulusta