Suomen Tekstiiliteknillisen liiton sääntömääräinen vuosikokous pidettiin torstaina 30.3.2023 Infinited Fiber Company Oy:n pilottilaitoksen tiloissa Espoossa. Kokoukseen osallistui neljä jäsentä. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat sekä vahvistettiin vuoden 2022 tilinpäätös ja toimintakertomus, sekä myönnettiin vastuuvapaus hallitukselle. Lisäksi päätettiin hakea uutta hallituksen jäsentä eroa pyytäneen Milla Jokisen tilalle.

Viime vuonna toimintaa pystyttiin taas koronavuosien jälkeen järjestämään, ja vuoden aikana järjestettiinkin sekä yritysvierailuita että Tekstiilin syysseminaari. Yhdistyksen hallitus kokoontui pääosin etäkokouksissa. Tiukkaa taloudenpitoa on edelleen jatkettu, siitäkin huolimatta tilinpäätöksen lopputulos oli selvästi miinuksella.

Päätösasioiden lisäksi kokouksessa tiedotettiin, että syysseminaari pidetään näillä näkymin loka-marraskuussa, yhdistys on aktivoitunut LinkedInissä ja verkkosivu-uudistus on valmistumassa. Keskusteltiin myös yhdistyksen taloudellisesta tilasta ja todettiin, että on vastuullista siirtyä digitaaliseen julkaisuun painetun lehden sijasta. Vuosikokouksen pöytäkirja avautuu pdf-tiedostona tästä.

Infinnan™ prosessiin tutustumassa

Ennen vuosikokousta tutustuttiin Infinited Fiber Company Oy:n toimintaan sekä pilottilaitokseen toimitusketjun johtaja Jari Ekblad:n esittelemänä. Infinited Fiber Company Oy:n tavoitteena on käyttää tekstiiliteollisuuden jäte raaka-aineena Infinna™-uusiokuidun valmistukseen, jolloin vältetään tekstiilijätteen päätyminen kaatopaikoille tai poltettavaksi energiajätteeksi. Tämä osaltaan pienentää tekstiiliteollisuuden aiheuttamaa kuormitusta luonnonvaroille kokonaisuutena. Tällä hetkellä käytetty tekstiilijäte on Suomesta kerättyä ja lajiteltua poistotekstiiliä. Jäteraaka-aineessa tulee olla vähintään 88 prosenttia puuvillaa.

Infinna™-uusiokuitu valmistetaan patentoidulla teknologialla, jossa tekstiilijätteestä tehdään uutta puuvillan tuntuista ja näköistä tekstiilikuitua seuraavasti:

  • Poistotekstiili kerätään ja lajitellaan.
  • Tekstiileistä poistetaan vetoketjut, napit ja muut vierasesineet sekä ne revitään hienoksi silpuksi.
  • Selluloosakuitu erotetaan muista materiaaleista, myös väriaineet ja synteettiset kuidut kuten polyesteri poistetaan.
  • Reagoidessaan urean kanssa esikäsitelty selluloosa muuttuu selluloosakarbamaattipulveriksi.
  • Selluloosakarbamaattipulveri liuotetaan nesteeksi ja suodatetaan pois mahdolliset loput epäpuhtaudet.
  • Märkäkehrätään selluloosaliuos ja kiteytetään uusiksi kuitufilamenteiksi.
  • Viimeisessä vaiheessa kuitufilamentti leikataan katkokuiduksi, pestään ja kuivataan.

Tällä menetelmällä on mahdollisuus käyttää raaka-aineena myös muuta selluloosaa sisältäviä jätevirtoja, kuten pahvia ja paperia. Tällä hetkellä yritys valmistaa pieniä määriä Infinna™-uusiokuitua yksinomaan tekstiilijätteestä Espoon pilottilaitoksella, jossa samalla valmistellaan uuden Kemiin rakenteilla olevan tehtaan tuotantoprosessia.

STTL ry:n vuosikokouksen yhteydessä tutustuttiin Infinna™ -kuidun valmistusprosessiin, kuvassa vas. Mari Kuukkula, Minna Nurmisalo, Jari Ekblad ja Kaisa Dimulescu. Kiitokset Infinited Fiber Companylle vierailumahdollisuudesta.