Miten tekstiilien uudelleenkäyttöä voisi lisätä ja miten tehdä siitä liiketoimintaa? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin on mietitty vastauksia keväällä 2024 Baltic2Hand-hankkeen järjestämissä työpajoissa yhdessä yli 40 tekstiilialan yrityksen kanssa.

Työpajoissa on ideoitu uusia kiertotalouden ratkaisuja, joilla yritykset voivat kehittää kannattavaa liiketoimintaa kestävästi. Ideoita on saatu kolmesta eri teemasta: asiakkaan sitouttamisesta, tekstiilien keräyksestä ja yrityksen kehittämisestä. Näitä ja yritysten omia ideoita jatkojalostetaan työpajoissa syksyllä 2024. Olisiko jokin seuraavista ideoista sellainen, jota sinä voisit yrityksessäsi kehittää eteenpäin?

Saman katon alta vastuullinen vaatekerta

Työpajoissa on tullut asiakkaan sitouttamiseen kaikenlaisia ideoita laidasta laitaan aina digitaalisista ratkaisuista uusiin myymäläkonsepteihin. Miltä kuulostaisi myymälä, joka on keskittynyt myymään muutaman vastuullisen brändin vaatteita ja jossa myytäisiin näiden brändien uusia, mutta myös second hand -tuotteita? Asiakas voisi helposti ostaa itselleen saman katon alta vastuullisia vaatteita ja myydä ne takaisin, kun ei enää käytä niitä.

Entä lähtisitkö kehittämään digitaalista vaatekaappia, jonka avulla kuluttaja voi hallita helposti vaatekaappinsa sisältöä ja sovittaa omia vaatteitaan digitaalisesti päälleen?

Pelillistämiseen liittyvässä ideassa tarkoituksena on, että kuluttaja oppii pelin kautta kestäviä tapoja kuluttaa tekstiilejä ja miten tekstiilejä voi huoltaa, korjata ja uudistaa.

Digitaalisuutta tekstiilien keräykseen

Tekstiilien keräykseen ideoitiin digitaalista alustaa, joka auttaa kuluttajia ja yrityksiä hallitsemaan tekstiilikeräystä. Esimerkiksi Woltin kaltaiselle alustalle integroituna asiakas voisi helposti järjestää tekstiilin kuljetuksen tekstiilikeräystä harjoittavalle yritykselle.

Myös älykkäät, selkein opastein varustetut keräysastiat helpottavat keräyksen järjestämistä: keräysastiat auttavat kuluttajaa tekstiilien lajittelussa ja sensorit hälyttävät astioiden täyttyessä, mikä auttaa suoraan tekstiilejä lajittelevien yritysten työtä.

Tai sitten kuluttajalle voisi järjestää mahdollisuuden palauttaa aivan kaikki uudelleenkäyttöön kelpaavat lajittelemattomat tavarat ja vaatteet yhteen ja samaan paikkaan esimerkiksi kauppakeskuksissa. Tällaisesta keskitetystä keräyspisteestä useat eri toimijat voisivat poimia itselleen parhaiten sopivat tuotteet myyntiin. Se voisi madaltaa myös kuluttajien kynnystä käytettyjen tuotteiden palauttamiseen, kun ei ensin tarvitse pohtia, mihin lajittelupisteeseen kukin tuote pitää viedä.

Lisätietoja hankkeesta: balticsecondhand.eu

Elinkaaren pidentäminen osaksi liiketoimintaa

Yrityksen kehittämiseen liittyvät ideat painottuivat elinkaaren pidentämiseen. Esimerkiksi nollahukka-konseptin omaksumisesta voi olla monenlaisia hyötyjä: tuotteiden tuotanto tilauksesta, korjauspalveluiden tarjoaminen ja take back -järjestelmä tuottavat vähemmän jätettä, kun materiaaleja käytetään tehokkaasti.

Second hand -myymälöiden yhteyteen ideoitiin tekstiilien korjaamiseen tarkoitettujen tuotteiden myyntiä sekä myymälässä olevaa tilaa, jossa asiakas voisi maksua vastaan esimerkiksi käyttää ompelukonetta ja muokata ja tuunata second hand -löydöt itselleen sopiviksi.

Uudelleenkäytön mahdollisuuksia testataan syksyllä

Kiertotaloudesta puhuttaessa keskitytään herkästi kierrätykseen ja jätehuoltoon, vaikka kiertotalous on paljon muutakin, kuten keväällä järjestetyt työpajat ja niiden ideat osoittavat. ”Uudelleenkäytön lisääminen on vaarassa jäädä kiertotalouden kehittämisessä usein jätehuollon parantamisen ja energiatehokkuuden jalkoihin. On ollut ihan mahtavaa ideoida yritysten kanssa nimenomaan näitä uudelleenkäytön mahdollisuuksia, ja syksyn kokeiluissa päästään näkemään, miten ne voisivat toimia käytännössä”, palvelumuotoilija Inka Mäkiö Turun ammattikorkeakoulusta hehkuttaa.

Kansainvälinen hanke

Baltic2Hand -hankkeessa muoti- ja tekstiiliteollisuuden organisaatiot Latviassa, Ruotsissa, Suomessa ja Virossa kehittävät liiketoimintamallejaan kohti kestävää kehitystä ja kiertotaloutta. Palvelumuotoiluprosessissa organisaatiot ideoivat, testaavat ja pilotoivat erilaisia ratkaisuja tekstiilien uudelleenkäyttöön ja tekstiilijätteen vähentämiseen. Hanke kannustaa kuluttajia tekstiilien uudelleenkäyttöön. Hanke toteutetaan ajalla 1.4.2023 — 30.3.2026. Hankkeen toteuttavat Laurea-ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu, Latvian Chamber of Commerce and Industry, Tallin Business Incubators Foundation ja Sustainability InnoCenter. Baltic2Hand -hanke on rahoitettu Interreg Central Baltic 2021-2027 -ohjelmasta. Hanke on osittain rahoitettu Euroopan unionin tuella.

Teksti: Marketta Virta, Turun ammattikorkeakoulu ja Sanna Antola, Laurea-ammattikorkeakoulu

Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää