Tekstiililehden syksyn numero 3-2023 on ilmestynyt. Lehden osateemana on digitalisaatio. Teemasivuilla voi lukea digipainokonkari Printscorpiosta ja sen liiketoiminnan kehittymisestä, sekä kahden ison digitalisaatioon liittyvän tekstiilialan hankkeen tuloksista. Savonia-ammattikorkeakoulun Digital & Circular Fashion House -hankkeessa on muun muassa kehitetty digitaalista osaamista ja digitaalisten työkalujen käyttöönottoa ja hyödyntämistä. Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi -hankkeessa on tuotu yhteen osaajia IT-, komponentti-, tekstiili- ja suunnittelualoilta.

Lehdestä löytyy juttuja myös kesän tapahtumista, niin isoista kuin pienistä. ITMAn kuulumisia avaavat Minna Varheenmaa ja Lauri Ilmakunnas. Kesällä pääsi Aitoossa tutustumaan suomalaisen painotalo E. Heleniuksen historiaan ja värikkäisiin kuoseihin. Elokuussa oli Forssassa uusi tekstiilialan tapahtuma Forssa Textile Week, josta voi lukea sekä lehdestä, että pidemmän jutun verkkosivuiltamme.

Suomalaisia tekstiilitehtaita -sarjassa vierailimme Orivedellä Orneuleen tehtaalla, jonka neuloksia käytetään lukuisissa suomalaisissa ompelimoissa ja tekstiilialan yrityksisssä. Paitsi vaatetukseen, neuloksia menee usein myös teknisempään käyttöön, kuten esimerkiksi viiltosuojiin.

Lehdessä on myös useita uutisia liittyen uusiin tekstiilikuituihin ja niiden tuotannon kehitykseen, sekä uusiin yhteistöihin alalla. Lehden sisällysluettelo löytyy Uusin lehti -sivulta.

Kiitos kansikuvasta Tampereen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammattikorkeakoulun hankkeelle Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi ja HAMK Smart-tutkimusyksikölle. Kuvassa on prototyyppi älyvaatteesta, joka lisää levollisuuden tunnetta e-urheilujoukkueilla.