Suomen Tekstiiliteknillisen liiton vuosikokouksen yhteydessä vierailtiin kahdessa forssalaisessa tekstiilialan yrityksessä, C.P.E Productionilla ja Foxalla. Yritykset ovat huippuasiantuntijoita omalla alallaan, ja tekevät myös paljon yhteistyötä keskenään.

Johanna Rämö (vas.) esitteli STTL ry:n ryhmälle yrityksen toimintoja. Kuvassa osa vierailijaryhmästä, vas. Minna Nurmisalo, Seija Ryynänen, Hanna-Liisa Erkheikki, Teemu Salo ja Mari Kuukkula.

C.P.E Productionin tuotannossa tekstiiliä on vain osa, yrityksessä valmistetaan joukkojenhallintaan ja puolustukseen tarkoitettuja tuotteita, kuten erilaisia suojia ja luotiliivejä. Ompelukoneiden lisäksi yrityksessä käytetäänkin runsaasti myös esimerkiksi muovien ja metallien työstöön sopivia koneita. Maailmantilanteen vuoksi tuotteiden kysyntä on erittäin vilkasta, ja liikevaihdon kasvu on ollut nopeaa viime vuosina. ”Osaamisemme ja asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen pitää meidät alalla etulyöntiasemassa. Eri maissa ja eri asiakkailla on hyvin erilaisia tarpeita, malleja ja standardeja, ja me olemme kehittäneet tuotantomme sellaiseksi, että pystymme niihin vastaamaan”, kertoi vierailijajoukkoa kierrättänyt myyntipäällikkö Nestori Nurmi.

C.P.E Productionilla laajennetaan toimitiloja, esimerkiksi erilaisten kilpien valmistukselle ja kokoamiselle on laajennettu oma osastonsa.

Mallimestari Mirja Vehmas ja myyntipäällikkö Nestori Nurmi esittelivät vierailijoille C.P.E Productionin tuotantoa.

Tekstiililehti vieraili yrityksessä viime vuonna, ja pidempi juttu C.P.E Productionista löytyy Tekstiililehden numerosta 2-2023.

Materiaalien tuntija

Foxa kehittää ja tuottaa kankaita erityisesti työvaate- ja puolustusaloille. Yrityksellä on yhteistyökumppaneina lukuisia kutomoita ympäri maailmaa, ja näiden kangastoimittajien kanssa Foxalla kehitetään materiaaleja asiakkaiden tarpeisiin. ”Iso osa työtämme on testata materiaaleja, niin kehitysvaiheessa, kuin myös toimitusvaiheessa”, kertoi yrityksen toimitusjohtaja Johanna Rämö esitellessään laboratoriotiloja. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa kankaissa on usein lukuisia ominaisuuksia, joiden testaamiseen tarvitaan useita eri laitteita, sekä tietenkin myös paljon osaamista.

Vuoden 2023 tapahtumia STTL ry:ssä

STTL ry:n vuosikokous pidettiin Foxan tiloissa vierailun lopuksi. Noin kymmenen hengen joukolla käytiin läpi sekä viralliset vuosikokousasiat, että myös keskusteltiin monista tekstiilialan ajankohtaisista asioista, kuten koulutuksesta ja yritysten tilanteesta toimialan muutosten keskellä.

Puheenjohtaja Mari Kuukkula esitteli viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Vuosi 2023 oli talouden osalta alijäämäinen, mihin vaikutti muun muassa verkkosivujen uudistusprojekti. Tekstiililehti ilmestyi viime vuonna neljä kertaa, lehden sisällön lisäksi uutisointia on pyritty tekemään myös verkossa. Jäsenkehitys on valitettavasti edelleen laskusuunnassa, ja myös jäsenistön suunnasta toivotaan markkinointiapua uusien jäsenien houkuttelemiseksi. Yhdistys on ainoa laatuaan Suomessa, ja sen tarkoitus on välittää alan tietoa ja yhdistää alalla toimivia ammattilaisia.

Tutustu vuoden 2023 toimintakertomukseen (tiedosto avautuu pdf-muodossa).